Dňa 03. 10. 2024 sa v Prešove už po štvrtýkrát konal spomienkový večer a koncert venovaný významnej osobnosti Eleny Lackovej.

Elena Lacková je najvýznamnejšou rómskou spisovateľkou na Slovensku. Je zakladateľkou prvého amatérskeho rómskeho divadla na Slovensku, zakladateľkou rómskej pôvodnej drámy i rómskej literatúry písanej pôvodne v rómskom jazyku. Zároveň je aj prvou rómskou ženou zo Slovenska a Čiech, ktorá ukončila vysokoškolské štúdium a obhájila titul magistra (FiF UK, Praha, v roku 1970) a jedinou rómskou spisovateľkou, ktorá sa stala členkou Spolku slovenských spisovateľov (1993). Je prvou Rómkou, nositeľkou vysokého štátneho vyznamenania (Rad Ľudovíta Štúra III. Triedy), ako aj historicky po prvý raz na Slovensku udelenej medaily pri príležitosti Pamätného dňa obetí rasového násilia a holokaustu.

Elena Lacková v dobe svojej tvorby a počas svojho života bola veľmi skromná, pokorná a ľudská. Položila základy literárnej tvorby Rómov. Jej odkaz o rovnocennosti, tolerancii a vzdelanosti nesmie byť zabudnutý.

V rámci celovečerného programu naši žiaci v podaní školského súboru TERŇI VOĎI, pod vedením Lucii Krajňákovej pripravili emotívne divadelné predstavenie, v ktorom priblížili život Rómov v pracovnom tábore, ich ťažkú prácu a ľudské utrpenie. V závere predstavenia jedna z účinkujúcich Michaela Oračková zdôraznila hlavný odkaz posolstva celého vystúpenia – dôležitosť zachovania mieru pre súčasnú dobu, poznania histórie a snahu nás všetkých robiť všetko pre to, aby sa temná doba holokaustu už nikdy viac nezopakovala.

Naši žiaci zožali veľký úspech a neutíchajúci standing ovation od všetkých zúčastnených hostí.

Ďakujeme účinkujúcim žiakom, učiteľom za ich dôkladnú prípravu a blahoželáme k heroickému výkonu.